O miercure pe la chindii îndrăgostiți de poezie și de maestrul Iulian Filip
  • Institutul de Științe ale Educației (IȘE) este o oază pentru activitățile în care Profesorii școlari se inspiră.
  • Prilej de inspirație a fost întâlnirea cu maestrul cuvântului, al graficii, al vorbelor înțelepte, poetul, scriitorul, dramaturgul și folcloristul Iulian Filip.
Relevantă a fost dedicația zilei pentru o „Miercure la chindii”, care a adunat în sala Bibliotecii IȘE în jur de 50 de cadre didactice și câțiva elevi de la Liceul Teoretic „G. Călinescu” dirijați de Dna Dr. Șpac Silvia pentru o întâlnire de suflet.
Clubul „Miercurea pe la chindii” își desfășoară activitatea la Liceul Academiei de Științe, în sala maestrului Iulian Filip. La eveniment sunt invitați de obicei personalității notorii, prietenii poetului. De data aceasta, IȘE a fost complice în care l-a transfigurat pe gazdă în oaspete de onoare în Casa Profesorilor.
Debutul întâlnirii a fost răsfirat asemenea firului Ariadnei de către Dna Elizaveta Globa, șefa bibliotecii. Participanții au avut bucuria de a savura din cronicul vieții și a creației poetului venit de pe meleagurile Drochiei, din centrul lumii, satul Sofia.
Mângâiați de amintirile despre satul natal, fiecare ascultător și-a dorit să vadă acest colț de rai de unde poetul a prins aripi. Dar așa cum au observat colegii din sală, Sofia nu este altceva decât prototipul leagănului copilăriei pentru fiecare dintre noi.
Printre gândurile calde, au perindat amintiri duioase legate de amiciția cu Grigore Vieru, miracolul facerii unei poezii, distincția dintre creație pentru copii și cea dedicată adulților.
Vestitele „Plăcințele cu mărar”, metafora creației Filipiene, au constituit tentația de a fi buni ascultători și a savura dintr-o întâlnire ce ne-a dus pe cărările copilăriei, fiind amețiți de o dorință a libertății, a inocenții și a familiei unde guvernează Mamele, Tații și Bunicii.
Întâlnirea cu poetul-pedagog poate fi calificată drept un seminar metodic de didactică a lecturii, în care Dl Doctor în filologie Iulian Filip și-a îndeplinit misiunea de facilitator și ghid al profesorilor în arta de a motiva elevii spre lecturi, re-lecturi și proiecte dedicate cărții. Aducem mulțumiri tuturor colegilor care au contribuit cu inima pentru a face această întâlnire de suflet și de maximă utilitate.
 
 
 
 
 
 

 
 
A consemnat memoriul evenimentului, Mariana MARIN, șefa Catedrei Educație Lingvistică și Literară, Învățământ Primar și Educație Timpurie.